Normatív na školskú triedu je problém, tvrdí poslanec Osuský

22.05.2013 Bratislava

Bratislava 22. mája (TASR) - Normatív na školskú triedu, ktorý plánuje k súčasnému normatívu na žiaka zaviesť ministerstvo školstva, je problém. V dnešnej rozprave o stave školstva to vyhlásil poslanec SaS Peter Osuský, podľa ktorého je to akoby bol zavedený normatív na nemocnicu za jej komíny či budovy.

"Nie je hádam lepší normatív na pacienta a výkony na ňom urobené? Málokto chce ísť na operáciu kĺbu do nemocnice, kde sa operuje trikrát za mesiac. Aj v školstve vždy fungovalo, že sa o kvalite školy hlasovalo nohami," upozornil Osuský.

Podľa opozičného poslanca je otázkou ústavnej rovnosti, aby deti neboli v rôznych školách financované inak. "Aká je to ústavná rovnosť ich rodičov, ktorí platia dane?" pýtal sa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).

Na margo správy Osuský poznamenal, že je chvályhodné, že sa dá z vecí, ktoré v nej sú, vycúvať. "Ak sa opúšťa téza o spádovej škole, je to dobré," uviedol v súvislosti s pôvodnou ambíciou rezortu školstva prikázať rodičom, aby svoje dieťa museli dať do spádovej školy. Tú mala určovať obec, v ktorej má rodič trvalý pobyt. Vybrať by si tak okrem spádovej školy mohli len cirkevnú alebo súkromnú školu. Čaplovič tu uistil, že je ochotný od toho zámeru ustúpiť.

Oľga Nachtmannová (Smer-SD) v súvislosti s Osuského volaním po ústavnej rovnosti pri financovaní verejných, cirkevných a súkromných škôl uviedla, že aj pri zdravotnej starostlivosti ľudia rovnako platia dane a zdravotné poistenie. "Máme všade skutočne bezplatnú starostlivosť? Aj v súkromných zariadeniach? Nemyslím žiaden nadštandard," vysvetlila. Nachtmannová sa tiež domnieva, že Osuský takto popiera trhový princíp, ktorého sa ako liberál dovoláva. "Je v poriadku, že z verejných prostriedkov sa financuje súkromný zisk?" pýtala sa.
 

Vyberte región